trešdiena, 2012. gada 29. augusts

Kad melanholiju un depresiju padara skaistu [77%][Nupat Iznācis] KATATONIA "Dead End Kings"












































KATATONIA
"Dead End Kings"
Depressive/Atmospheric Rock (Zviedrija)

KATATONIA skaļš un labi pazīstams vārds metalurgu (it sevišķi dūmeru) tautā. Grupējums, kura melodiskais death/doom 90to skanējums ne vien tiek pieskaitīts metalurgu svētumam un zelta klasikai un pielūgts, bet arī kopēts (WINE FROM TEARS, RAPTURE) bet par to raksta izskaņā. Kopēts tā, ka tas netiek uztverts par tādu kā pārkāpumu/netikumu/muzikāli-radošo trūkumu, bet tieši otrādi - ar prieku kolekcionēts un lolots.

Kopš 1997tā minī "Sounds Of Decay" vairs nav vecās labās KATATONIA un, lai arī tās vietā mums ir vismaz kautkāds šī brīnišķīgā grupējuma pārpalikums OCTOBER TIDE formā pateicoties KATATONIA dalībniekiem brāļiem Normaniem, tomēr es esmu no tiem metalurgiem, kuri par KATATONIA šiftu depresīva roka virzienā ap 1998to gadu var aprobežoties tik ar vienu vārdu - NODEVĪBA.

Gan jau ragulops viņiem prasīs par to reiz norēķinu, kādā "sešas-pēdas" dienā, bet es apskatīšu šo apskādēto KATATONIA, kā arī viņu pēdējo veikumu "Dead End Kings".


Tātad - KATATONIA 1998tajā izlaiž savu pirmo depressive rock materiālu minīripuļa "Saw You Drown" paskatā. Pirmās notis no "Saw You Drown" - klasisks KATATONIA materiāls, tikko Renske paver rīkli - visa dūmeru mafija dzird nolaižam toletē ūdeni. ("Scarlet heavens" no šī minī vispār atgādina JOY DIVISION). Tiek trīti naži.

Tālāk jau protams, nekas diži nemainās arī tai pašā gadā iznākušais pilncollīgais "Discouraged Ones" bieži vien ir tā pati vecā KATATONIA, tikai ar nīkulīgu un kautkur pašķību vokālu.

"Relention" no "Discouraged Ones"(1998)                                                       



Dūmīgi melanholiski momenti, kas rados depresijai jau šur tur vēl mēdz uzrasties arī tālākajos ripuļos, bet nu tiem ir tendence ar laiku izzust -

"Strained" no "Tonight's Decission" (1999)



- un jau ap mileniummaiņu KATATONIA ir atradusi savu skanējumu, kur vairs dūmīgi toņi jau tik kā gaismēnas un tās ir aizstātas ar daudz modernāku pieeju.

"Evidence" no "Viva Emptiness" (2003)


"Teargas" no "Last Fair Deal Gone Down" (2001)




Nu tad tā - "Dead End Kings"
"Dead End Kings" ir kā iepriekšējā ripuļa "Night Is The New Day"(2009) melanholisko tēmu turpinājums, jeb diemžēl no sērijas - nekas tāds, ko mēs no KATATONIA nebūtu dzirdējuši pēdējos desmit gadu laikā. Taustiņpartijas izteikti vairāk un tās izbīdītas priekšplānā (piem. "Undo You", kur ir gan pagarš armosfērisks taustiņintro, kā arī diezgan niknas klavierpartijas vēlākajos songa posmos), varētu pat gandrīz droši apgalvot, ka Kingi ir Kaķatonijas atmosfēriskākais ripulis līdzšim ar mazāk modernisma iezīmēm viņiem tik labi sanākušajās popsīgākās post-rock ģitārpartijās ar ko Kaķatonija tik slavena.

"Undo You" no "Dead End Kings" (2012)



Vēl no šī ripuļa būtu jāmin "Leech" ar savu hipnotisko klavieres + programmas izteiksmīgo un atmiņā paliekošo sākumdaļu, kuru gribas attīt un atkal attīt un šis intro varētu labi noderēt, kā pavadījums kādai TV reklāmai.

"Leech" no "Dead End Kings" (2012)


Labi izvēlēta albūma intro dziesma, ar pārdomātām un labi pieskaņotām vijoļpartijām un krasiem kontrastiem starp pantiņu un piedziedājumu "The Parting.

"The Parting" no "Dead End Kings"(2012)



 "Building" ar savu GOJIRAisko grūvu pirms pirmā piedziedājumā vai TOOL "Schizm" veidīgais sākums "Dead Letters" var priecēt tos, kuriem patīk KATATONIA smagās saknes -

"Dead Letters" no "Dead End Kings" (2012)



Pēcvārdam -

Pieņemu, ka ar kādām 10mit reizēm pietiktu šo ripuli noklausīties lai kautkas no tā paliktu atmiņā un, kas noteikti iepatiktos, jo ripulis diemžēl nav nekāds "spīdeklis" pat ar pieredzējuša atmosfēriķa (ANATHEMA, THE GATHERING fana) aci skatoties. Momentiņi ir, bet tomēr nepamet sajūta ka kautkas trūkst.


Scriptum Postum
Mazam retrospekšenam - KATATONIA un OCTOBER TIDE savas melodic death-doom dienās. ((sigh)Ah! Those were the days).

 KATATONIA "Murder" no "Brave Murder Day" (1996)


KATATONIA "Brave" no "Brave Murder Day" (1996)



 KATATONIA "without god " no "Dance Of The December Souls" (1993)


un OCTOBER TIDE "12 days Of Rain" no "Rain Without End" (1997)


Šī vecās KATATONIA leģendarā skaņa bij tik over-spešal, ka to atceras vēl pēc 15mit gadiem un paldies Dievam cenšas kopēt. Tātad - biedri "Kopētāji", jeb tie kuriem mājās un mēdža telpās KATATONIA ir svētbildes vietā -

RAPTURE no Somijas ar pirmo albūmu "Futile" (1998) un "This Is were I am"



Krievu WINE FROM TEARS ar savu vienīgo (cerams ka ne pēdējo ripuli) "through The Eyes Of The Mad"

 WINE FROM TEARS "My Tears" no "Through The Eyes Of The Mad " (2009)



WINE FROM TEARS  "Close To Katatonia" no "Through The Eyes Of The Mad " (2009)



WINE FROM TEARS  "before the gods" no "Through The Eyes Of The Mad " (2009)


un nopietni apsveru papētīt šo tuvāk -

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru