otrdiena, 2012. gada 14. augusts

Daiļās metālrīkles - jeb neliels ieskats ekstrēmajā sieviešu muzikalizēšanā eksaktajās metāl zinātnēs






 Roks, bet jo sevišķi metālmūzika vairāk vai mazāk ir par to kā veči grib izklausīties pēc zvērudārza - metālā var dzirdēt viskautko sākot no brutāla un izsalkuša dažādu sugu lielkaķu growla visdažādākajās brutālizteiksmēs, paniska mērkaķa klaigu un dažāda kalibra ķērcienus un pēdējā laikā jauno deathcore modes tendenci pig-skvīlot jeb latviski - kviekt kā puskautai cūkai. Pa lielam var gandrīz katram metālstilam "piešūt" kādu lopu.

Ta tas bija ilgāku laiku -

Nu jau gandrīz divas dekādes šis metālizteiksmes veids sen vairs nav veču monopols. Bieži vien modernajā metālmūzika gadās tā, ka ja nepasaka ka tur growlo čiksa gandrīz ar neapbruņotu ausi nevar sadzirdēt šķirbu no veča snieguma.

Jau diezgan pasen brutāls sieviešu death metal growls nav nekas jauns un pat pig-squealīņš sievietes izpildījumā ar vairs neuzdzen ne šermuli ne izbrīnu. Tad nu savācu mazu restrospektīvu kolekciju un veltu to visām daiļajām dzīvības radītājām - jūs esat neeeeeeeeeeeeenorrrmaali speejiigas metal vokaalistes. Respekta !

Tad nu sākam -

Mans pirmais kultūršoks (par šo SIX FEET UNDER Krisam Bārnsam paldies) - 90'to vidus un Karīna Crisis no CRISIS. Kliedziesni, spiedzieni, grovls, tīrais vokāls organiski salejas, tā ka nedisonansē, neaizsmok un to ir ne vien prieks klausīties, bet arī brīnies, kā ko tādu var dabūt gatavu. Pieņemu, ka tas iedziedāts strādājot Maximā vai Supergetto algas dienā. Arī Karinčika horeogrāfam var cieši paspiest roku par labu padarīto darbukuru var redzēt šai ātro bilžu videokolāžā -

CRISIS "Different Ways Of Decay" no "Deathshead Extermination" (1996)


Vēlāk Karinčiks ar augstāk minēto Bārnsu iedzied pasaulē pirmo death metal duetu SIX FEET UNDER ripulī "True Carnage" (2001) dziesmā "Sick And Twisted". Tas moments dzirdams šiten, ja nu kādam niez - http://www.youtube.com/watch?v=lIWWKkfZlE4

                                                                    --- --- --- --- ---

 "Mazs cinītis gāž lielu vezumu" mēdza teikt mūsu senči - pieņemu ka ar to nebija domāta mazā slovāku meitene Sandra no visā pasaulē pazīstamās friču altrock/altmetal bandas GUANO APES, bet ja paskatās uz viņas nesamērīgi mazo augumu proporcionāli viņas balss iespējām (sevišķi extreme vocals) tad jāpakasa čiekurs (ne TAS čiekurs!) un jāpadomā pēc kādiem fizikas likumiem Sandriņa strādā, bet enīvejs rezultāts ir vnk. izcils.

"Crossing The Deadline" no "Proud Like A God" (1997)


 Iet gadi Eipsi mazliet pierimst, kļūst rādiodraudzīgāki, bet Sandriņas sniegums Metal mūzikā paliek  neapstrīdams (sevišķi visādos rap un metal krosoveros)

                                                                        --- --- --- --- ---

'99tais - njumetāls beidzot pacēlies tā ka  MTV vairs nespēj to ignorēt (nu kā tu ignorēsi Bizkvītus, Graudus un Kurleņus ja šamiem viens ripulis platīnāks par otru) un nebija ilgi jāgaida ka arī sieviešdzimums tur izlauza sev redzamu vietu. Vienas no pirmajām tās bija kanādiešu KITTIE, kurām palīdzēja singls "Brackish". Kā es rēcu par to sieviešgrovlu :D :D :D Bet nu jā - grovls nākamajos ripuļos pamazām "izauga" un man vairs nebija par ko ierēkt. Vot neraža !

KITTIE "Brackish" no "Spit"(1999)



                                                                        --- --- --- --- ---

Nīderlandes death metal leģenda SINISTER ap mileniumu tiek pie jauna growlotāja. Pareizāk būtu growlotājas Reičelas. Andžela Gossow? Who the fuck is Angela Gossow? "Creative Killings" (2001) un "Savage Or Grace" (2003) ir Reičelas "Gulbja dziesma" šai grupējumā.

SINISTER "Early Gothic Horror" no "Creative Killings" (2001)



2001majā Endžela tiek pie "šprices" slavenajā ARCH ENEMY, Reičela ātri paliek Gossowas ēnā un par viņas darbību reti vairs kurš atceras.

                                                               
                                                                       --- --- --- --- ---


 ARCH ENEMY nebija grūti palikt populāriem - skaistas melodijas, kuras Amotts kala jau kopš CARCASS laikiem + seksīgas sieviete ar tik spēcīgu personību, kā tas kas nāk no viņas rīkles - kas tāds nevarēja palikt nepamanīts -

ARCH ENEMY "We Will Rise" no "Anthems Of Rebellion" (2003)


  Jāpiebilst ka ARCH ENEMY laimīgi "kaļ" vēl šobaltien ja vein nav nomiruši pasakas beigu vārdiem sakot

                                                                         --- --- --- --- ---

Mileniumā arī ņumetāls stipri paaugās pateicoties SLIPKNOT manāmi brutālākai pieejai šim žanram - viņu pēdās diezgan manāmi seko slavenā vīriešnīdēja Šamajas jaunkundze, nu tā pati OTEPa.

OTEP "T.R.I.C." no "Sevas Tra"(2002)    
                  


OTEPu mīl, tikai daudzi baidās no viņas pasaules smagumu nesoša cilvēka balsī ieturētām pasakām ;)


                                                                   --- --- --- --- ---

Un tad vēl tāds maziņš niecinš Elisa Vaita-Gluz - Kanādas melodesas/metalcore THE AGONIST vokāliste - tādu ilgāku laiku 2006tajā tusēja pa "Kanādas idolu", joku, kas gandrīz aizgāja par tālu - neatstāstīšu, ka skaistajai metālrīklei tur gāja, ja kādam pietiekoši stipra angliskā saprašana var par šo tēmu palasīties šeitan - http://www.mtv.com/news/articles/1576014/agonist-philip-anselmo-amp-more-news-that-rules-metal-file.jhtml


Pieņemu ka THE AGONIST varētu nebūt tik ļoti zināms, tādēļ-
Elisa - iepazīsties - Latviešu tauta -
Latviešu tauta - tā ir Elisa -

THE AGONIST "Thank You, Pain" no "Lulabies For Dormant Mind" (2009)



                                                                   --- --- --- --- ---

 Scriptum Postum:

Protamz  tas ir tikai maziņš ieskatiņš daiļo metālrīķļu kolekcijā - nav nopietni zinātnisks traktāts no sērijas "101". Ja ko tādu gribētu apkopot zem viena  kopdarba jumta vajadzētu vēl ilgi tā uzskaitīt un ļoti daudz sieviešu minēt. Bet tā ir pasaka citai reizei ;)




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru