ceturtdiena, 2012. gada 30. augusts

[Folkmetālistiem un melomāniem] [78%][Nupat iznācis] ENSIFERUM "Unsung Heroes"





































 ENSIFERUM
"Unsung Heroes"
Symphonic Power/Melodic Death/Folk metal (Somija)


Kopš 2001mā gada debijas ripuļa "Ensiferum" jeb zobena nēsātajs šis grupējums ieņēma stabilu vietu folk skatuvē ar savu CHILDREN OF BODOM filigranto un nostrādāto soliņveidīgumu un melodiskajām apdarēm (un sākotnējos ripuļos arī COBveidīgo vokālu), SONATA ARCTICA powermetal fīlingu gan ātruma ziņā gan kompozicionāli un protams tam visam pāri folk mūziku  dažnedažādo etnogrāfisko instrumentu izmantojumā. (Sākot ar "From Afar" (2009) orķestrālais pavadījums taustiņos dominē pār folk instrumentiem un grupējums vairāk iegūst simfoniskumu atstājot folkelementus otrajā plānā.)

"Sword Chant" no "Iron" (2004)        


Gadi iet un ENSIFERUM nezaudē ne savu kvalitāti, ne īpaši maina skanējumu tādejādi nepārdodot dvēseli naudas velnam. Viena, augstākais divas vājākas dziesmas katrā ripulī ir lielākais ko ENSIFERUM atļaujas un tā tas ir nu jau visos 5cos līdzšīm iznākušajos albūmos. ENSIFERUMs kā vīns, kurš ar gadiem...nu tālāk jūs ziniet paši ;)

"Stone Cold Metal" no "From Afar" (2009)



Nupat iznākušais "Unsung Heroes" kā katrs šī grupējuma ripulis sākas ar paceļošu instrumentāli - "Unsung Heroes" nav izņēmums - un "Symbols" iesākas līgani ar (ja nemaldos) kokles melodisko apdari, kas lēni un pakāpeniski pāriet orķestrālī.


"Unsung Heros" ENSIFERUM izpaužas divu veida dziesmās - Pirmā tipa dziesmas kā "In My Sword I Trust" pozitīvi powermetāliski-himiska, gandrīz vai maršveidīga savā pamatritmā un kas savu kulmināciju sasniedz daudzbalsu piedziedājumā, "Unsung Heroes" un "Burning Leaves" vienāda, vidēja ritma un apmēram kompozicionāli vienāda piegriezuma dziesmas nesasniedz ENSIFERUM agrāko ātrumu, intensivitāti un to ko no grupas var sagaidīt.

"In My Sword I Trust" no "Unsung Heroes" (2012)



"The Making Of "In My Sword I trust""



Un otra tipa dziesmas ir lēnākas, melanholiskākas ar daudz brēcamtekstiem tajos. Stīginstumentu pavadītais "Celestial Bond" ar samtaino sieviešvokālu un dramatisko piedziedājumu tajā un tās "brālis" “Star Queen (Celestial Bond II)” jau šoreiz mazliet distoršenākos toņos un beidzot ar "Last Breath".

“Star Queen (Celestial Bond II)” no "Unsung Heroes" (2012)



 Tikai vienīgā dziesma vecajā ENSIFERUM elementā - pietiekami smaganējumā un ātrumā ar savu trešīgo stakāto riffingu "Pojhola" ar akadēmisko kori un labi pārdomātajām orķestrpartijām.

"Pohjola" no  "Unsung Heroes" (2012)



Eposs "Passion, Proof, Power" ne katram pa zobam- 17 minūtes stipri lēnā tempā ir diezgan liels pārbaudījums it sevišķi tiem, kuri nav pieraduši pie dūmīgi un fjunerāliski lēniem padsmitminutīgiem kilometrdarbiem. Un ja šis songs ar savu bezizmēru, jūs sagurdināja, tad jūs noteikti uzprišinās bonustreks limited edišenam - GYPSY KINGS koverītis "Bamboleo" -  mazliet korpsiskiem riffiem spēcināts rozīnisimo !!!

"Bamboleo" (GYPSY KINGS cover)  no "Unsung Heroes" (2012)



Geimoveram:
Švakākais ENSIFERUM sniegums patlaban šai viņu nevainojumo albūmu sērijā, kopš 2001 gada, bet tomēr pa vairāk kā desmit gadiem viens nepārāk labs albūms gandrīoz neskaitās, ta ka nav ko pēc korvalola diegt ;)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru