svētdiena, 2012. gada 2. septembris

[SOULFLY un groove metal faniem]..pārkāpjot "tev nebūs kopēt" bausli...[80%][Nupat iznācis] EKTOMORF "Black Flag"








































EKTOMORF
"Black Flag"
Groove Metal (Ungārija)

Šo Ungāru grupējumu bieži vien sauc par otro SOULFLY - tas ir gan pelnīti un vietā (nav ko viņus žēlot it sevišķi ja apmēram 80-90% grupas skanējuma ir vnk. nosperts no augstāk minētās ASV/Brazīlijas apvienības). Ar gadiem protams arī EKTOMORF cenšas kautkādus miniatūrīgus sava skanējuma risinājumus veikt, lai galīgi viņus nenoēd SOULFLY fani, mazās devās viņiem tas izdodas, bet ļoti mazās.

Tātad - EKTOMORF  1993šajā izveidoja Zoltans Farkas (vienīgais līdz šodien no grupas pirmsastāva palikušais dalībnieks). Jau 1996tajā šamiem iznāk pirmais ripulis "Hangkok"

"Belulrol" no "Hangkok" (1996)

http://www.youtube.com/watch?v=BciCWBxtIHY


Tālāk jauni ripuļi sāk kursēt diezgan precīzi - ar gadu, divu atstarpi. 1998tajā iznāk "Ektomorf'", 200šajā "Kalyi Jag" un 2002ajā "I scream Up The Sky".

"Open Your Eyes" no "Kalyi Jag" (2000)



 "I Scream Up The Sky" parādija, ka EKTOMORF kaut arī kopē SOULFLY ir pasaules ranga grupa un ir cienīga spēlēt ārpus savas dzimtenes Ungārijas robržām.

"Fire" no "I Scream Up The Sky" (2002)


 "It's Been A Hard Days Night"(THE BEATLES cover) no "I Scream Up The Sky" (2002)



Ap 2003šo gadu, EKTOMORF jau tika pasaulē pamanīts un novērtēts grupējums, kurš  sāka sadarboties ar dāņu producentu Tue Madsen, kurš producējis tādu metālbliču ripuļus kā MNEMIC, HATESPHERE, THE HAUNTED u.c. Šī sadrbība ir pietiekoši veiksmīga tā lai pavērtu EKTOMORFam durvis uz plašākam tautu masām ārpus dzimtās Ungārijas.

"I Got It All" no "What Doesnt Kill Me..."(2009)



EKTOMORF līdzīgi kā tas ir ar SOULFLY savās dziesmās izmanto saukļus un dažādus uzsaukumus - līdzīgi kā proletariāta mītiņā. "Black Flag" nav izņēmums - albūmam veiksmīgi izvēlētā introdziesma ar pagaru ievaddaļu, bet diezgan neizteiksmīgo un nepārliecinošo saukli "War Is My Way" turpinājumā. Nākamais "Unscarred" kā neliels pārsteigums un gandrīz jau gribējās Ekto uzslavēt par inovāciju, ka šamie BEIDZOT ir ko jaunu ieviesuši un parasto groove metal sekciju aizstājuši ar tādu powerkordisku roķīgu momentu kur ļoti aizsmakušā balsī tiek DZIEDĀTS un nevis bļauts kārtējais sauklis (vēl ko līdzīgu var dzirdēt "Private Hell" un "Enemy"), un ja pareizi sapratu, ka arī šis gabals būs singls, bet -

"Unscarred" no "Black Flag"(2012) 



nākamā songa "My Cross" ģičas fills ap 0:24 liek pārdomāt par EKTOMORF oriģinalitāti un vēl vairāk to liek darīt "Black Flag" pamatriffs, kurš kautkādā ļoti pat līdzīgā formā jau dzirdēts SOULFLY pirmalbūmos.

"Black Flag" no "Black Flag" (2012)



Ja EKTOMORFAM ar oriģinalitāti ir švaki, tad "Black Flag" stiprā puse ir stilu daudzveidība, Piem. šeit mēs varam dzirdēt būtisku atkāpi no Ekto pamatskanējuma punk-hardcore virzienā (es pieņemu, ka šī dziesma nav kāds kovers) -



"Never Surrender" ar saviem numetāl pīkstuļiem ir kā savdabīgs, bet organisks nu- un groove sajaukums. Akustiskais instrumentālis "12 Angels" ripuļa vidū ir laba atkāpīte un "elpas ievilkšana", kā arī "Cut it out" ar savu austrumniecisko intro ir kaut Ekto diskogrāfijā pieredzēts moments un nekas īpaši jauns tomēr mēģinājums atkāpties no rutīnā iegājušā grupas pamatskanējuma.

Geimoveram:
Grupējums lēni, bet tomēr aug, diemžēl par to oriģinalitāti jau driķēju gari, tāpēc vēlreiz neatkārtošos. Farkas ir daļēji čigāns un viņš šo momentu varētu izmantot vairāk un biežāk savā EKTOMORFā, "Kalyi Jag" liekas, ka bij "visčigāniskākais" piegājiens skanējumam, bet diemžēl tam tika atsviests ar ķepu un šis moments diemžēl netika izkopts un attīstīts tālāk (vieglāk bija kopēt jau ko esošu Copy & Paste manierē ), ka mēs šodien nevis dzirdētu EKTOMORFu kā SOULFLY kopiju, bet gan kā pilnīgi oriģinālu čigānu etniskā skanējuma groove un folk simbiozi.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru