trešdiena, 2012. gada 12. septembris

[Southern rock un mazliet stonerock faniem]...Hjūston vī hev a prablem - vī hev ei zīzītap... [88%][Nupat Iznācis] ZZ TOP "La Futura"



























ZZ TOP
"La Futura"
Rhythm'n' blues, Southern Rock (ASV)


Pēc veseliem 9ņiem gadiem pasaules slavenākās bārdas ir atgriezušās ar ripuli nr. 15mit. Muzikāli atcerēsimies kā nu viņiem ir gājis šajos 43 gados un uztīsim uz ausi šodien iznākošo jauno ripuli "La Futura".

"Old Man" no "ZZ Top's First Album" (1971)



ZZ TOP izveidojās 1969. gadā Hjūstonā (un es ceru, ka ne ZZ TOP dēļ tika izdomāts teiciens - Hjūston vī hev a problem) Teksas štatā un pēc vairākārtējas kadru maiņas, atšķētināšanas un dalībnieku skaita samazināšanās grupas sastāvā paliek tik trīs Hombres - Bilijs Gibons (ģiča un vokāls), Dastijs Hils (basene un vokāls) un Frenks Bīrds (kura uzvārds tulkojas "bārda", bet kurš vienīgais no trio nav apaudzis)(kastroļi).

"Mushmout Shoutin'" no "Rio Grande Mud" (1972)


ZZ TOP skanējuma saknes meklējamas rhythm 'n' blues, southern rock (kā var dzirdēt iepriekšējā piemērā), hard rock, boogie un rokenrola ritma sekcijās, bet 80tajos, kad ZZ TOP maina savu skanējumu un kļūst daudz meinstrīmīgāks, tad viņi nebaidās eksperimentēt ar skanējumu kuram tad pievienojas dažādas elektroniskas skaņu cilpas un citas komerciālas dabas "parādības".

"Sleeping Bag" no "Afterburner"(1985)




Lai arī skanējums mainījās un trio kļuva komerciālāks, tomēr ģitārskanējumā Gibons vairāk vai mazāk pieturas pie savām ritma un blūza saknēm un tā skaņas daļa mainās mazāk -

"Sharp Dressed Man" no "Eliminator" (1983)


Jau no pirmā ripuļa - 1971. gadā iznākušā "ZZ Top's First Album"grupējums parāda savu attieksmi - netīri joki (seksuāli "sanākumi un nesanākumi" ir ZZ liriskais jājamzirdziņš) un Teksasiešu slengs, tas ir tas ar ko klausītājam būs jārēķinās nākamos 40mit gadus.

"Waitin' For The Bus / Jesus Just Left Chicago" no "Tres Hombres"(1973)


Pirmie nopietnāk ņemamie panākumi ZZ ir ar 1973 gada ripuli "Tres Hombres", kurš kļūst par pirmo ZZ Top desmit albūmu čartos, ZZ kļūst atpazīstamāki un viņu gabalus beidzot sāk spēlēt rādžiņš pieklājīgā daudzumā.

"La Grange" no "Tres Hombres"(1973)


ZZ slavenās bārdas Gibonsam un Hilam radās pēc 2vus gadus ieilgušās radošās pauzes no 1976-1978. Kad viņus sasauca kopā uz sanāksmi ZZ menedžers Bills Hams un gribēja noskaidrot par grupas stāvokli, tad Gibsons un Hils ieradās uz to noauguši garām bārdām. Tad nu šīs bārdas kļuva par ZZ TOP firmas zīmi un ZZ TOP visiem visā pasaulē asociējas tieši ar šīm garajām (nu jau sirmajām) bārdām -

"She Loves My Automobile" no "Deguelo" (1979)


Sākot ar "Deguello"(1979) ZZ TOP ripuļi sertificējās kā platīna (tiek pārdoti miljonos eksemlāros) un līdz meinstrīm panākumiem vairs nav tālu.

"Tube Snake Boogie" no "El Loco" (1981)


Ar ripuli "Eliminator"(1983) ZZ TOP sasniedz karjeras virsotni - ripulis pārdodas 10 milj eksemplāros un singli "Give Me All Your Lovin'", "Legs", "Sharp Dressed Man", "Got Me Under Pressure" nonāk pasaules čārtu virsotnēs -

"Give Me All Your Lovin'" no "Eliminator" (1983)


"Legs" no "Eliminator"(1983)


"Eliminator" kļūst par ZZ TOP karjeras virsotni, kaut arī  nākamie viņu albūmi tiek pārdoti miljonos eksemplāros tomēr vairs tik grandiozus panākumus vairs negūst, kaut gan vēl 1992. gadā  ZZ TOP Elvis Preslija koveris "Viva Las Vegas" (Atrodams "ZZ TOP's "Greatest Hits Collection") izsauc plašu rezonansi pasaulē.

"Viva Las Vegas"(ELVIS PRESLEY cover) no "ZZ TOP's Greatest Hits Collection"(1992)


Kā jau minēju, tad ZZ tālākie ripuļi vairs negūst tik lielu atsauksmi. Līdz 2012. gadam ZZ TOP savus albūmus ir pārdevuši 50mlj kopijās (puse no šī skaitļa pārdots Štatos) Bet nu enīvejs - šim trio sanākusi spīdoša karjera, viņu leģendārais bārdainais izskats atpazīstams visā pasaulē, ZZ var mierīgi atdusēties uz savas slavas lauriem un vairs ripuļus gandrīz vairs neizdot. Protams viņi tā nedara, albūmi un jauns ZZ materiāls iznāk retāk - iepriekšējais "Mescalero" ieraudzīja dienas gaismu pirms 9ņiem gadiem un laiks būtu mazliet parunāt par nupat iznākušo "La Futura".

Īsumā - "La Futura" - ir atgriešanās pie skanējuma saknēm, ZZ ir nometis nost visas elektroniskās vertuškas un citus sintētiskās ritma sekciju pribambasus un spēlē apmēram kā savos pirmssākumus - tālajos 70tajos. Kasesgrāvēju singlu La Futura nesaklausīju un gandrīz droši varu apgalvot, ka šis ripulis čartu dibengalā būs sastopams pāris nedēļas līdz izkūpēs kā nebijis, kur tur to noturēs fanu miriādes.

Southern rock un mazliet stonerīša grūvīgais
"I Gotsa Get Paid" no "La Futura" (2012)

http://www.youtube.com/watch?v=xJRBdLpTeso

Vai piemēram mans albūma mīļums - bugijveidīgais

"Chatreuse" no "La Futura" (2012)


Vai kautkur "Chatreuse" radnieciskā "Consumption" -

"Consumption" no "la Futura"(2012)


Ta ka ja kādam ir ļoti muzikāli-nostaļģisks moments uzbrucis - droši stūrējiet "La Futura" virzienā tiešām labs ripulītis ar ļoti veciem, bet kačājošiem grūviem a la 1970tie  (rock)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru