piektdiena, 2012. gada 6. aprīlis

[Iznāk šodien] ACCEPT "Stalingrad"

ACCEPT
"Stalingrad"
Heavy metal





















"So hungry, so cold
But there can be no surrender
For creed and pride, take hold
So hungry, so cold
We're only following orders
We gave our hearts and souls"

Veco laiku Hard'n'heavy, NWOBHM utml. metālmūzārs no tūkstotsastoņsimtajiem gadiem īsti nav mans lauciņš - te ekspertīzi varētu sniegt Grodumjaunskungs. Es esu vairāk modernais metālists - mana komfortzona tā īsti sākas aptuveni no DEATH 1984tā gada demo, pirmajiem MORBID ANGEL, NAPALM DEATH "Scum", CARCASS "Reek Of Putrefaction"un tad pa straumi uz augšu. Bet nu pamēģināšu šo muzeja eksponāta grupu (tā savu darbību sāka 1968)  nocenzēt un to darīt pietiekoši konstruktīvi un pēc iespējas objektīvi.

 Ar ACCEPT darīšana bijusi maz - bet ir dzirdēti tīri jauki koverīši. Piemēram DIMMU BORGIR ar koveru ziņģei "Metal Heart" -



Ir protams dzirdēts ACCEPT lielākais grāvējs "Balls to the wall", bet tā padziļināti nav nācies pētīt šo bandu. Saprotu arī grupējuma iespaidu metālvēsturē (jo - get real - Dimmu jau neietu kuru katru šņegu koverēt, tas pat Omei skaidrs).

Tātad - cik saprotu - Staļingrada - koncepcijas albūms, par ļoti nozīmīgu kaujas kampaņu Otrajā Pasaules, kas Fričiem bija kas daudz traģiskāks nekā mūsu letiņu kaujas Tīreļpurvā. Un man izskatijās, ka šij šaibai varētu pat AFA nepiesieties (varbūt). Ātri pārskrienot pāri tekstiem nekur tā īsti neredzēju Ādolfa slavināšānu, bet gan drīzāk atceri par karā kritušajiem, bezspēcību kara mašinērijas priekšā. Nav jau slikti ja tiek apdziedātas nevis episkas un nekad nebijušas fantastiskas kaujas kā to dara lielākums Power-metalurgu cehs, bet gan reālas batālijas no cilvēces drūmajām vēstures lappaspusēm.

Spēks vēljoprojām ir ar ACCEPT un nav pametis šo vecās paaudzes džedajus.Nu vismaz nepavisam. Plēn tā oglīte ar mazāku spēku, bet nu tomēr ir ko paklausīties Staļingradā. Līdz pusalbūmam liekas nekas nebūs - standarta rifi gan pantiņos, gan piedziedājumus, nekas tāds, kas rauj dvēseli arā un liek no prieka ar galvu ieskriet sienā. No puses (jeb tieši no "Shadow soldiers") tik tā pa īstam veči sāk   blietēt uz vell' paraušan'. Meldiņi kļust skaudrāki, izjustāki un dramatiskāki, un muzikāli klausītājam sāk pamazām "sacelties". "Twist Of fate" ir lielākā kulminācija šai šaibā ar ļoti emocionālu sāpes izlikšanu pret asfaltu soliņā un piedziedājumā. Nu un tālāk pēdējie divi gabali ir jau tikpatkā autro, jo kulminācija sasniegta un tagad tā tiek kompozicioāli līgani no kulminācijas punkta slidināta lejup  zemo punktu sasniedzot ar "The Galley", kur songa peedeejaas notis lēni izdziest klusumā.

Tātad - Staļingrades blokādes provianta un munīcijas pārskaitījums -->

hung, drawn and quartered              7
Stalingrad                                         7 
hellfire                                              7   
flash to bang time                             7   
shadow soldiers                               8 
revolution                                         7   
against the world                             8 
twist of fate                                       9    
the quick and the dead                       7      
the galley                                           6

Neviens vidjikus veel nav ielicis Tūbā, bet to "twist of fate" iesaku gan iegruzīt ausē.

No ACCEPT arhīva - kautkas no Tūkstotsastoņsimtajiem gadiem, dziesma par smalku Uroloģisku operāciju falseta diapazonam kā radīts īstam pautiņsvētku noskaņojumam


Udo, kā vienmēr vecs un krunkains, un tā vien šķiet ka viņš vienmēr tāds bijis un jau piedzimis vecs











Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru